Luxusná svadba: Kedy a ako nosiť žaket, smoking a frak Svadba je jedným z najdôležitejších dní v živote a každý pár chce, aby bola tá ich čo najkrajšia a nezabudnuteľná. Okrem výberu šat pre nevestu a družičky je dôležité myslieť aj na outfit pre ženícha a jeho družbov.

Žaket je najmenej formálny z troch uvedených oblekov. Je vhodný na svadby, ktoré sa konajú po celý deň. Žaket je zvyčajne vyrobený z ľahkého materiálu, ako je gabardén alebo vlna. Má dlhé rukávy a nohavice sú ukončené manžetami, ktoré sa môžu sklopiť. K žaketu sa tradične nosí biela košeľa s manžetovými gombíkmi, motýlik alebo kravata a čierne topánky.

Smoking je o niečo formálnejší ako žaket. Je vhodný na večerné svadby a spoločenské udalosti. Smoking je zvyčajne vyrobený z čiernej vlny alebo hodvábu. Má lesklé chlopne na saku a nohavice sú zakončené manžetami, ktoré sa môžu sklopiť. K smokingu sa tradične nosí biela košeľa s manžetovými gombíkmi, čierny motýlik a čierne lakované topánky.

Frak je najformálnejší z troch uvedených oblekov. Je vhodný na veľmi formálnu večernú udalosť, ako je napríklad slávnostná recepcia. Frak je zvyčajne vyrobený z čiernej vlny a má dlhé chlopne na saku, ktoré dosahujú až po kolená. Nohavice sú zakončené manžetami, ktoré sa môžu sklopiť. K fraku sa tradične nosí biela košeľa s manžetovými gombíkmi, čierna stužka na krku a čierne lakované topánky.

Ako si vybrať správny oblek Pri výbere obleku na svadbu je dôležité zvážiť niekoľko faktorov, ako je: Dress code na pozvánke. Na pozvánke by mal byť uvedený dress code, ktorý vám pomôže rozhodnúť sa, aký oblek si vybrať. Čas a miesto svadby. Ak sa svadba koná po celý deň, môžete si vybrať žaket. Ak sa svadba koná večer, môžete si vybrať smoking alebo frak. Váš typ postavy a štýl. Pri výbere obleku je dôležité vybrať si taký, ktorý vám bude sedieť a ktorý sa vám bude páčiť. Okrem samotného obleku je dôležité myslieť aj na doplnky. K smokingu alebo fraku sa tradične nosí čierny motýlik, biela košeľa s manžetovými gombíkmi a čierne lakované topánky. K žaketu môžete nosiť motýlik, kravatu, alebo nechajte sako otvorené.

Starostlivosť o oblek Po svadbe je dôležité, aby ste sa o svoj oblek správne starali. Oblek by ste mali nechať vyčistiť a vyžehliť. Ak budete svoj oblek správne skladovať, vydrží vám mnoho rokov.

wedding-banner.png-img